Thursday, 3 January 2013

Misteri Gile Korea daripada Laman Grill ke Gangnam

Hello guys, annyeong! da bersawang ke belom blog aku ni? ok inilah masanya untuk mencorat-coret. korang gila tak dengan gelombang korea? ye! saya gila...kenape? entah...sebab die best kot! pada mulanya, aku malas nak terjebak kekancah korea ni, sabab aku tau at the end of the day mesti addicted punye. nak dijadikan cerita, pada masa lampau aku sangat bosan dan stress, nak buat kerja 'sekolah'?, hurm jauh panggang dari api. Oleh kerana desktop bersepah dengan icon tak tersusun dalam laptop ni, sinar cahaya pada hari tersebut aku bersemangat untuk mengemas kini fail dalam laptop ni haaaa... sedang asek mengemas fail, terjumpalah fail 'WGM'. berfikir sejenak, WGM ni binatang ape? lalu ku buka fail itu..ooo We Got Married Korean TV Show. (tak tau lagi pebende tu). hatiku berbisik nak tengok satu episod je..DANG! hambek ko...straight sampai berepisod-episod bersengkang mata. YE aku da terjebak... wave korea ni sangat hebat. pada masa tu aku tengok versi Yong Hwa. sejak tu lah aku wikipedia Yong Hwa ni sape, oooo vocalist and guitarist CNBlue. kegilaan ni menyebabkan aku terbeli gitar, aku sanggup pegi kelas gitar sebab nak belaja lagu Banmal Song! lagi...aku beli sume DVD, Poster, limited edition CNBlue photo album, sanggup pergi salloon tukar hairstyle termasuk earing etc etc. tak cukup dengan yang tu..wave Running Man lagi best! episod running man asyik membuatkan aku terliur...SUMPAH! bibimbap, sashimi etc etc... gila! [aku bukan peminat core Korea pun, so kalau korang ada nak tanya pasal korea lebih lebih tak dapat la nak membantu..heee.. but soon ill write something regarding the craziness of Korea esp CNBlue and RM].
 
Ok, kegilaan ini diteruskan dengan misi pencarian KOREAN FOOD! seoul garden? out of range..TTEETT! misi ni susah sebab keHALALan menjadi perkara utama dalam mencari tempat makanan. Oleh kerana aku duduk berdekatan Shah Alam, dan kebanyakkan orang situ adalah melayu jadi status halal tu amat diyakini. terjumpe SASHIMI restaurant!! tapi mahalnyyeeeeee..almaklumlah kat hotel. waktu tu aku dengan Ming Ming aka my mommy dan kakak ada sekali dan aku terpaksa membatalkan hasrat kali ni dengan bertukar selera. kemudian kami bersepakat makan makanan ala barat,Western Food la glamor sikit! 
 
Finally we dropped at Laman Grill which located at Sek 13 Shah alam.Actually,this was my back up plan if i failed looking for Korean Restaurant. I knew my Ming Ming wouldnt like Sashimi (raw fish). Laman Grill was located near to Mr Steak House which we had tried western food at Mr Steak House before and the food was nice, big portion with cheap price! Ok lets check it out! (terspeaking London) kui kui kui...

ni la tempat die...taraaaaaa..Laman Grill, steak &bbq
 
Norwegian Salmon & Chilean Blue Mussel. yang ni sedap gileeee..salmon die dimasak dengan begitu sempurna. kulit ikan die uuurmmmmm so cruchcy! perfecto! mashed potato was nice with awesome mussel. i recommended this.
 
next! Autralain baby lamb foreshank. a bit dissappointed.

New Version marbled Chicken cop! this also vary tasty... memang rasa pure chicken! for those wo are chicken lover, dont miss to try this

other side of marble chicken chop

forgot the name for the dessert. nice!

fresh orange!
 

mom and sistar!

salmon and me! i did tried the spageti chili padi as well (no picture).extremely pedas tapi sedap!
 

Laman Grill from infront!
 
Ming Ming and I
 

finally me again!

In overall, aku berpuas hati. kalo uguys nak tau, Chef Zubir juri masakkan dalam master chef tu la owner restaurant ni. So kepada sesiapa yang nak mencuba, datangla sini ok! back to the Korean wave, sedang asyik kami bergambar sebelum pulang.....aku ternampak GANGNAM! what the H*** Gangnam kat sini??? when i got closer..wow it was KOREAN RESTAURANT beb![ala-ala dapat hint macam kat cite running man..hahahaaa..ok mesti idea Jaesuk] akhirnya tanpa dirancang dan tanpa diduga aku telah sampai ke kedai yang sepatutnye aku tuju. ooo kedai ni baru dua bulan operasi baru lagi. patutla aku google tak jumpe. best gak restoran ni sebab siap tayang Running Man ok! da mula tebayang-bayang...episod RM terutama episod 75 denagn 124 dan banyak lagi episod lain, its all about food! tetapi, perut da kenyang rugila la nak makan masa kenyang, nikmat sedap tu kurang sikit. Then we're  planning to try on this weekend!! yeza!
 
 
ok da habis..... bye!








2 comments:

Syahril St. Cloud said...

Noona!!! good job... Write more bout koren meh..

dedey said...

tq oppa! ok i will..heheheee