Saturday, 5 March 2011

kalau hati sudah berkenan, tidak kemana

dalam banyak-banyak aset yang aku ada, rasanya handphone aku la yang paling tinggi nilai nya. laptop ni pun dahulu kala ada yang meng'sponsor', itupun dah hampir 5 tahun lalu. tapi komputer riba aku masih setia berbakti denganku. helloo, tengoklah tangan siapa yang dodoikan setiap hari kan. hehehe..sekarang aku ingin memiliki aset yang lain iaitu DSLR. usha punya usha harga di pasaran, sekurang-kurangnya bajet yang perlu ade tidak kurang daripada 2k. mane nak korek duit ni, aku pun tak kerja,tak ada mata pencarian.

rentetan daripada alkisah "mama..nak satu boleyh" entry yang lalu, aku masih mencari peluang yang ada untuk memilikinya. hehehehe.. dalam masa 4 bulan aku cuba kumpul duit sendiri sebab teringin giler la sampai terbawak-bawak dalam mimpi.( macam tak ad bende lain nak mimpi je).TETAPI, ingin memiliki aset yang aku maksudkan perlukan kaji selidik dulu, bukan main beli je sebab harga die mahal dan need to think wisely for future investment and all decision is in your hand! you know what, a LOT of model and product of it in the market. sure rambang mata. all brands such as nikon, canon, olympus, sony etc. each of company offering you different price,different features, technology and so on.

tengah deal harga ngn takeyh!
dulu angan-angan je, tak berniat sangat nak ada satu pun. decision die 50-50. kalau ada bagus, kalau tak ada pun tak pe. OLEH KERANA, dengan tidak sengaja aku menonton tv rancangn REMAJA TV3 yang mana episod pada ketika itu memaparkan bagaimana teknologi videografi dihasilkan, aku jadi begitu teruja. WOW! extremely interesting ko tau! BEST! best! hasrat nak memiliki DSLR jadi membuak-buak, fuyooooooo... dengan ada DSLR, bukan sahaja terikat pada fotografi malah videografi juga. sejak daripada tu, aku hari-hari dok singgah page CST production kat fb page. a lot pro and cons in this website ( in my opinion) so ambil yang baik-baik je.

terlampau banyak model DSLR, so tak tau nak pilih yang mana.JIMI, cousin aku gune NIKON D90, the other cousin, NUEQ using OLYMPUS but not sure which model that hes using. SO, mintak pendapat dari mereka-mereka ni juga. jimi ni asyik promote nikon die je, tapi nueq tak kisah pun nak pilih yang mana satu. untuk tidak berat sebelah pada brand-brand tertentu, aku cari lagi pendapat orang lain lagi especially DSLR owner. SAFWAN, dslr owner for canon said that, canon ok la, senang nak setting aperture and ISO. ZANA,en FAIZ, SHUKRAN, K-EN dslr owner for nikon said the same as well tapi untuk nikon la. berdasarkan pendapat mereka ni, aku pun buat konklusi yang mana, kalau kita dah biasa guna kat sesuatu brand, kita akan kata senang. oleh kerana member aku ramai yang guna NIKON, hati berat kat nikon je.

sebelum aku tanye pendapat daripada DSLR owner, aku dah ada target sendiri iaitu CANON. kenapa aku pilih CANON sebab:

1) canon come with full HD video-graphic compare to other brand such as NIKON, OLYMPUS, SONY alpha etc. for future investment, i would like to have 2 in 1 photographic and video-graphic. even-thought  i am zero skill on them, but we still can learn.sikit-sikit lama-lama jadi bukit.. chheseeee...
2) walaupun NIKON(made from thailand) lahir dulu sebelom CANON(made from japan), dua-dua sama hebat. both of these brand are well known as DSLR company. compare dengan OLYMPUS, terkenal dengan lens product especially in microscope. while canon, popular dengan produk seperti televisyen, radio, mp3,mp4, laptop etc. so kita tengok product specialties die( kne belajar marketing ni)
3)pilih sesuatu produk yang friendly user esp NIKON and CANON. nanti kalau ada masalah dengan DSLR senang nak cari center kat mane, nak cari spare part.
4) tepuk poket, tanye bajet!

niat dihati canon sahaja, tapi nak piih model yang mana SATU?! haiyaa... mencabar giler. then cri lagi kat tenet mana yang sesuai. dok singgah CST lagi, rupa-rupanya banyak yang macam aku rupanye, baru nak beli. So, semua komen yang membina aku ambil. key word die " how to choose which model for beginner but with pro-features?" YES! THIS IS WHAT I WANT... the answer is 550D and 60D as well. the answer come from the expert.setelah ditimbang tara baik dan buruknya aku pilih 550D. walaupun ramai yang mempengaruhi keputusanku, aku masih tidak berganjak. tapi bila da hari-hari, goyah jugak la.mulalah pening kepala.

jadi, aku teruskan membaca dan survey. boleh la tengok kat  http://shashinki.com/shop/ atau - ShaShinKi.com ~ Malaysia's First & Largest Online Camera Shop. kalau nak tahu market price tgk la kat situ. compare harga n try survey kat kedai2 camera. harga selalu boleh bargain dan jangan terburu-buru sangat beli. tgk package ape yg dorang kasi n accesories ape yg include skali.survey baik2 n make sure warranty valid tau. jgn warranty kedai.


tindakan yang seterusnya pula, harus survey harga di outlet pula. PERGH!!!! penat betol. destinasi yang pertama adalah di KLANG PARADE- kat KP ni ada 3 @ 4 kedai digital. seterusnya, SUBANG PARADE- kat SP pun ada 3 @ 4 outlets. kemudian MID VALLEY MEGA MALL- kat mid pun banyak. lasty kat SUNWAY PYRAMID- pun banyak jugak.LETIH letih..RAMBANG MATA SANGAT-SANGAT! oleh kerana keliru antara dua so survey D90 and  550D harga mcm lebih kurang je.D90 18-105mm >rm 3.3k..pastu 550D 18-135mm>rm 3.7k, kalau 550D 18-55mm> rm 2.8k. so pendapat from the senior amat diperlukan sekali lagi:

orang tu kata :
"better 550D sebab teknologi lebih canggih dari D90. movie full HD, MP lebih, ISO lebih, FPS pun rasanya lebih.tapi semua tu terpulang kepada orangnya. ada orang suka d90, ada orang prefer canon.

canon - lens murah sampai mahal, flash mahal, built in qualiti blakang sikit je dari nikon.

nikon - built in bagus cuma mahal, lens mahal, flash sederhana mahal. cuma lens nikon mahal, quality die bagus.

cume hati2 dengan canon, lens dia ni byk sgt jenis. since harge die ada yang murah sampai paling mahal, so kena ati2 beli. bila ada lens lebih dari 100mm, better lens tu ada IS (image stability). USM option untuk silent focusing. L lens utk luxury lens (mahal)

Nikon lens, skang ni satu jenis AF-S. Biase kalo AFS tele ada VR (Vibration reduction) dan mmg silent motor dan focusing laju. N lens untuk lens mahal.

p.s: kalo nak test d90 boleh try dekat Times, Nikon Service centre. dekat sane d7000 pun ada. but still d7000 is replacement for d90 in upcoming years"

ha? korang nak pilih yang mane? tepuk poket tanya bajet ye...

apabila dah ada target dan bajet tetap, apakah langkah seterusnya?

1)standard orang jual, camera + beg + kad + tripod (ada yang tak bagi). biasa beg kalo nikon diorg bagi yang stock biase, kecuali kedai tu mmg authorized dealer nikon. canon tak pasti, tapi selalunya stock biasa.

2)kad memori skang standard org bagi 4gb (class 2 or 4, class 10 selalu kene beli. lagi tinggi class lagi laju). tripod kalo kedai bagi, dia akan bagi yang biase punye.kalau nak guna HD, make sure memory card more than 4gb. ambil 16 gb la better. if not u'll facing problem with your DSLR tau.

3)filter pun tengok kedai. kalo bagi stock biasa, kalo tak die suro beli. nak beli later pun takpe. filter ni byk jenis; UV cap ayam, UV multicoated, CPL cap ayam, CPL mulitcoated. Paling basic beli UV cap ayam (below RM50). Cap ayam = non branded or well known (kenko, hoya, marumi, B&W) lens protector biasa diorang jual, rege dalam rm20-rm50 tgk jenis. kalo nak high quality boleh beli jenis GGS.

4)benda yang wajib ada utk barangan baru: warranty manufacturer (eiter nikon or canon malaysia), kalo warranty kedai ok gak cuma risk dia tinggi sikit. cleaning set perlu ada (terpulang nak beli terus or tak, try risik rege dulu). cleaning set yang wajib ada paling cikai blower dengan lenspen (bentuk macam pen).

5)tripod kalo takde, nak beli trus pon boleh. extra batt optional, nak beli trus boleh taknak pun boleh. bateri grip optional. speedlight later on. Diffuser nak beli untuk built in flash optional, nak beli lagi bagus.

6)satu saranan, catit ape benda nak beli then rujuk Shashinki.com untuk harga lantai. Later then, cari benda yang same dekat kedai, kalo lagi mahal dari Shashinki jangan beli dari kedai, better beli Shashinki aje.
AKHIRNYA>>>>>>>>>>>>>ini yang aku dapat:
yahooo~

6 comments:

Kembang Perawan 3288 said...

pnjg nye ko tulis. skip2 tgok bwah. hehe

dedey said...

hahhaa..tgok gambar je besh~
blom lagi nh...

say's said...

aq pown prefer Canon,, aq pkai canon serasi,, but aqnyer tok blajar2 basic jew.. yg konyer nie dh tahap PRO... xmampu lorh... emmm.. good entry n info lorh.. Selama nie xtau.. but now dh tau sikit~~hikhikhik~~ seyesly gmbr ko mmg chantek.. rajin2 blaja lae.. bole timba dr kmo0 nanti..(~_____^)

Shukjessa said...

macam kenai je ayat tu keh keh keh keh.

pokok pangkalnya, apa yang sedap dipegang, serasi bersama, sesuai di mata dan di hati, itulah yang satu.

nak baca perihal dslr boleh lawat blog http://shukjessa.blogspot.com/

hanya nukilan dari mata seorang amatur aje =)

dedey said...

say ha: hihihi....nanti ada mase kit aboleyh hunting pic same2 kan.=)

shukran: mestila kenal...senior ni ha... amatur ke? boleh kate pro da ni~~~

say's said...

dedey: orait cun jew,, saya mmg obses ngn pic jew skg nie..